Icon Menu

Tvrdoglavost

Tvrdoglavost


Tvrdoglavost

Tvrdoglavost - mana ili vrlina?

Ima li odgovora na to pitanje?

Teško je reći i nemoguće se jednostavno odlučiti jer odgovor ovisi o puno faktora.

Koja je to osobina koju tako nazivamo? Čija je?

U kojoj dobi se javila?

U kakvoj prilici i slično?

Krenimo redom – ako je moja osobina sigurno je vrlina, 🙂 ma samo se šalim.

Ipak potrebno je razmisliti i pojasniti tko je i u kakvim prilikama tvrdoglav i vidjeti razloge zašto je tako reagirao te uvijek i iznova procijeniti aktualnu situaciju.

Npr. ako tvrdoglavo odbijate sjesti u auto s nepoznatim ili alkoholiziranim vozačem jer vas je mama tako naučila, onda je to vrlina koja će vas vjerojatno spasiti od mnogih neugodnih situacija, ali ako odbijate i kad su okolnosti razumne npr. prometna pa vas netko treba odvesti do bolnice ili kuće, e onda je to mana.

Ili ako vaše dijete ili tinejđer odbija uzimati bombone ili cigarete od nepoznatih onda je to svakako vrlina jer čini upravo ono što ste ga naučili kako biste ga zaštitili.

Ali, ako dijete zatvara usta i ne želi više jesti jer je sito, ili skida odjeću jer mu je vruće to nije mana već vrlina jer dijete poznaje svoje granice i odlučno ih čuva.

Ako i vi odbijete još jedno „putno piće“ iako se to čini nemoguće ipak je to vrlina.

Ali ako činite nešto samo zato što su vas tako naučili bez provjere u trenutnoj situaciji, samo iz navike i komocije, samo da biste se nekome zbog nečega inatili jer znate da mu se to ne sviđa, jer ga u stvari želite naljutiti tada je to mana koja zagorčava život i drugima, ali i vama i jasno vam govori da imate problema u nekom odnosu, ali to je već neka druga tema.