Icon Menu

Bračna terapija

Bračna terapija


Bračna terapija

Često me pitaju kako izgleda bračna terapija. Posebno me veseli pisati o tome nakon upravo završene jedne kratke, intenzivne i uspješne bračne terapije.

Svjesnost da je par u problemu te odluka da traži pomoć profesionalca dobar je prvi, a često i najteži korak.

To znači da su partneri do tada učinili sve što su znali sami ili što su im savjetovali rijetki prijatelji s kojima su se usudili podijeliti svoje probleme. Kad bolje razmislite često se bračni par u problemu osjeća sasvim napušteno i od samog partnera i od svih oko njih.

Kome možeš reći da si nesretna u braku, da vam baš ne ide kako ste zamislili?

Mami i tati – ne, ionako će im to biti previše bolno ili će ti reći da si sama birala.

Prijateljima – baš i ne, jer se sramiš vlastitog neuspjeha i jer ti se svi oko tebe čine puno sretniji.

Svećeniku – pa baš i ne, ionako od vjenčanja nisi bila u crkvi.

I … tako nekako u problemu i boli nalaziš se sama i napuštena.

Kad ipak odlučiš i dobiješ partnerovu podršku za odlazak terapeutu učinili ste veliki napredak i korak prema rješenju problema.

Najčešći problemi u braku nastaju zbog loše ili nikakve komunikacije, zbog ne prihvaćanja i neuvažavanja razlika u muškom i ženskom poimanju svijeta i zbog prevelikih očekivanja od partnera, a preuzimanja premale odgovornosti za vlastitu sreću i zadovoljstvo.

Znači na prvi susret s terapeutom par dolazi s jedne strane uplašen i posramljen u odnosu na terapeuta, ne znajući kako će sve to izgledati i bojeći se što će se od njih tražiti, a s druge strane ljut i povrijeđen u odnosu na partnera.

Obično sjednu jedno okrenuto od drugoga, daju vrlo šture i oprezne odgovore, ne gledaju i ne slušaju jedno drugo.

Orijentirani su samo na terapeuta.

Terapeut polako počinje prevoditi njihove izjave, i odjednom one više nisu tako grube, nerazumne i uvredljive.

Da je na dobrom putu terapeut vidi po tome što se partneri povremeno okrenu i ponešto kažu jedno drugome, ali još uvijek je tu puno povrijeđenosti i nerazumijevanja.

Čini da je terapeut kao „gugl prevoditelj“ i da to razmrsivanje klupka ne razumijevanja djeluje jako ljekovito.

Odjednom partneri mogu vidjeti i razumjeti stvari iz perspektive onog drugog i ljutnja kao i povrijeđenost postaju manji te na kraju nestaju.

Onog trenutka kad partneri mogu jedno drugome reći ono što ih boli i što ne bi željeli da se ponavlja možemo reći da je proces završen.

Bitno ih je naučiti kako se zaustaviti kad se pojavi problem, kako poslušati što partner govori i pronaći najbolje rješenje za oboje. To je važan zadatak koji ih terapeut mora naučiti prije nego ih prepusti samima sebi.

To je isto tako prekrasan trenutak u kojem svi uživaju jer tada se opet otkriva ljubav, strast i spoznaja zašto su se odlučili jedno za drugo te uvid koliko je malo trebalo da sve to dragocjeno izgube zbog neslušanja, neuvažavanja i prevelikih očekivanja.